Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Planen etter Plan S Fire år etter at Norge sluttet seg til Plan S, er det på tide med en sterkere politisk innsats for å sikre en god overgang til åpen publisering, mener Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet.
Tidsskrifter kastes ut av Plan S — bommer på mål om åpen publisering To av tre overgangstidsskrifter oppfyller ikke Plan S-krav. Nå droppes de.
Naiv satsing på åpen tilgang ødelegger vitenskapelig publisering Det vil trenge modig, åpen debatt og selvgransking å snu en utvikling som utilsiktet har ført vitenskapelig publisering i et alvorlig uføre, skriver Bretthauer og Hem.
NTNU snur, dropper likevel ikke avtale med storforlag Norge har forhandlet fram en ny avtale om åpen publisering med storforlag. Det bidrar til at NTNU snur og likevel ikke vil droppe avtalen med forlaget.
Ingen enighet med storforlag — kan miste tilgang til flere tusen tidsskrifter Norske institusjoner kan fra nyttår bli stående uten forlagsavtaler som omfatter rundt 6800 tidsskrifter.
Forlagsgiganter fraværende i database for åpenhet om publiseringspriser 27 forlag deler data om priser og tjenester i ny database. Men tre av de fire største deltar ikke.
Skal få på plass ordning for åpen publisering Universitetet i Bergen gjør som flere andre norske universitet og får på plass en avtale om åpen publisering.
USAs «plan s»: All offentlig finansiert forskning skal publiseres åpent Ny politikk skal rive ned betalingsmurer i USA. Den skal være på plass innen 2026.
Forskere i USA: Vil rive betalingsmurer og publisere åpent Åpen publisering av forskning? Ja takk, svarer et flertall av amerikanske forskere. Målingen griper inn i en pågående debatt om åpen publisering.
Ny strategi gir forskerne større muskler overfor forlagene NTNU vil at forskerne selv skal ha rettighetene til vitenskapelige artikler. Nå innfører de en strategi for å oppnå dette.
Arbeiderpartiet er fremdeles uklare om Forskningsrådet Vi ville bli glade dersom det virkelig finnes ambisjoner hos Ap, og ikke bare løfter og gode ord, skriver professor Olav Gjelsvik.
Tidsskrifter bommet på mål om åpen publisering Under halvparten av overgangstidsskriftene oppfyller Plan S-mål om å øke andelen artikler med åpen tilgang.
Forlagenes markedsmakt truer den akademiske friheten Kierulf-rapporten unnlater å berøre den trusselen mot akademisk frihet som utviklingen i markedet for akademisk publisering representerer.
Feller dødsdom over tidsskriftene — Vi trenger ikke tidsskrifter, sier en. — Hvem skal si at dette er kvalitet, dette er ikke kvalitet, dette er livsfarlig vås, dette er Einstein og dette er Kari Jacquesson, spør en annen.
— Vi må bli kvitt besettelsen rundt «publiser eller forsvinn» Han langer ut mot «skandaløse» publiseringspriser og ber forskere publisere mindre. Han er arkitekten bak Plan S. Og det er en ting han angrer på.
Elsevier-avtalen i et globalt lys Vi bør heller bruke penger på publiseringsløsninger som er demokratisk styrt av forskersamfunnene selv enn å gjøre forlagsgigantenes aksjeeiere enda noen milliarder rikere.
Ny norsk avtale med forlagsgigant, med prislapp på 90 millioner kroner Den nye avtalen med Elsevier skal gi uavgrenset åpen publisering i «lukkede» tidsskrifter og rabatt for publisering i åpne.
UiT vil bli like gode som Harvard Ny publiseringsordning ved UiT Norges arktiske universitet skal sikre full åpen tilgang til alle tidsskriftartikler, uansett publiseringskanal.
Eg ynskjer meg betre digitalisering i 2022 — For oss som har ivra for auka bruk av informasjonsteknologi og digitale verktøy kjennest det ofte ut som at utviklinga i sektoren vår går utfatteleg treigt. Men innimellom byksar det framover.
Retten til åpen publisering følger ikke «innfallsmetoden» Endringene som innføres gjennom Plan S skal sørge for at forskere kan publisere der de selv mener det er best, men samtidig gjøre artiklene åpent tilgjengelige.
Plan S er her – men flere problemer forblir uløste Plan S byr på alvorlige utfordringer og usikkerhetsmomenter, både for forskere, forskningsinstitusjoner og det vitenskapelige publiseringssystemet for øvrig.
Har betalt milliarder for open access-publisering I snitt har det kostet over 20.000 kroner å publisere en artikkel med åpen publisering, viser en rapport som gjør opp status for Horisont 2020.
Banker til mot storforlag, med flere hundre universiteter i ryggen Vil ha slutt på restriksjoner og embargoer i strid om åpen forskning.
Advarer mot å la tidsskrifter gå for lut og kaldt vann: — Setter krokfot på forfattere De er avhengig av frivillig arbeid og publiserer gratis med åpen tilgang. De færreste av de rundt 29.000 tidsskriftene oppfyller alle kravene i Plan S.
Forlagsgiganter hardt ut mot Plan S-strategi for åpen publisering Ignorerer akademiske friheter, hevder forlag. Plan S-toppene slår tilbake.
Åpen publisering og finansiering At vi målbevisst satser på dyre løsninger fremfor rimelige, virker absurd.
Kravet om åpen publisering av forskning var knapt på plass... Så kom kalddusjen Nådeløs beskjed om du vil publisere i tidsskrift uten avtale med NTNU: — Da må du betale selv.
Åpen publisering – hva viser statistikken? Den reelle andelen av deponerte artikler som aldri blir offentlig tilgjengelige, er synlig først ett år eller mer senere. Betydningen av denne faktoren er derfor mye mindre enn det Per Pippin Aspaas’ innlegg gir inntrykk av, skriver kronikkforfatterne.
Nature vil ha over 100.000 kroner for å publisere en artikkel med åpen tilgang Publiseringsavgiften er høy når storforlag åpner for åpen publisering.
Regjeringa biter seg selv i halen Statsbudsjettets økte satsing på søknadsskriving heller enn forskning, er nær en garanti for at vi får mindre forskning og mer byråkrati, mener Ronny Kjelsberg.
Kalddusj for norske forskere: Kvotene for åpen publisering hos storforlag er brukt opp Før oktober er kvotene brukt opp for to forlagsgiganter. Også kvotene for et tredje kan snart være brukt opp.
Krav om arkivering kan gi tidsskriftkrise for norske forskere Dere må bevare innholdet for framtida, krever Plan S. Tusener av tidsskrifter oppfyller ikke kravet. Dét kan få konsekvenser for hvor forskere kan publisere.
Vi er i ferd med å nå målet om åpen tilgang Svært mye har skjedd etter to år med Plan S. Her er en gjennomgang.
Han var en av arkitektene bak Plan S, nå forsvinner han like før bygget reises ERC trakk seg ut. Professorer ber Norge om å revurdere sin deltakelse. Kravet preller av på John-Arne Røttingen. Plan S-byggverket skal reises til nyttår.
Skal snøballen rulle, må det være riktig snøball Norske myndigheter kan få den rette snøballen til å rulle ved å ta det fornuftige valget som andre nå har tatt, og forlate Plan S, skriver Carl Henrik Knutsen, Tore Nilssen og Tore Wig.
Plan S: Snøballen som må rulle Det er på høy tid at forskerfellesskapene og institusjonene sørger for at flere seriøse tidsskrift går over fra kommersielle forlag til åpne plattformer, skriver innleggsforfatterne.
Plan S: Snøballen som stopper opp Nå som også den viktigste aktøren bak Plan S, ERC, har hoppet av, er det på tide for Norge å ta en fot i bakken og revurdere sin deltakelse før Plan S begynner å gjelde for norske forskere fra 2021.
ERC argumenterte med behovene til unge forskere, nå får de svar på tiltale En allianse av unge forskere ber om implementering av Plan S, etter at ERC trakk seg ut.
Det er fremdeles ikke redegjort for konsekvensene av Plan S Plan S er enkel, men konsekvensvurderingene, og den helhetlige avveiningen av positive og negative utfall, er kompliserte og derfor vanskelig å få oversikt over, skriver Skardhammar og Knutsen i dette innlegget
Det europeiske forskingsrådet (ERC) trekker støtte til Plan S Kort tid etter kunngjeringa om endringar i forskingsfinansieringa for å sikre open publisering, kuttar det europeiske forskingsrådet samarbeidet.
Å drive djevelen ut ved Belsebub Alternativet til den typen forlagskontrakter som fratar forfatteren alt for mange rettigheter, er ifølge Plan S en form for lisensiering som på ingen måte sikrer forfatternes rettigheter, skriver Helge Rønning.
Meiner forskarar må ha rett til å «klippe og lime» frå publiserte artiklar — Vi må komme bort frå tanken om at ein publisert forskingsartikkel er ein digital versjon av ein papirartikkel, meiner musikkforskar Alexander Refsum Jensenius.
Forskarar som får støtte kan ikkje lenger gi bort opphavsrett Frå 2021 får norske forskarar ikkje lenger pengar frå Forskingsrådet dersom dei gir bort opphavsretten til tidsskrift og forlag.
Disse åtte skal se nærmere på rettigheter og lisenser for åpen forskning Regjeringen ønsker mer gjenbruk av forskningsdata og setter derfor ned et utvalg som skal se nærmere på uavklarte spørsmål.
Signerte storavtale for åpen publisering av forskning University of California har signert tidenes avtale om open access i USA med Springer Nature. Samtidig boikotter de rivalen Elsevier.
Legger press på forlagene: Krever innsyn i kostnader Gi oss innsyn, eller vi dropper deg. Det er kortversjonen av beskjeden aktørene bak Plan S gir utgivere av tidsskrifter. Ikke alle skal få se tallene bak prisene.
Vil åpne tilgangen til flere norskspråklige tidsskrifter Utvider støtteordning for å få tidsskrifter innen rettsvitenskap til å søke.
Plan S-toppen om korona: «Et argument for åpen forskning» Johan Rooryck gikk av som redaktør for et Elsevier-tidsskrift i protest mot prispolitikken. Men hvordan vil han få gigantene til å akseptere lavere profitt?
Forlagsgigant forplikter seg til overgang for åpen publisering Nature er et av flere tidsskrifter som skal starte en overgang til «open access».
Åpen forskning må bli regelen, ikke unntaket Vi kan ikke lenger godta unødvendige begrensninger i tilgangen til forskningsresultater, skriver John-Arne Røttingen.
Akademisk frihet og åpen publisering Den pågående pandemien, men også tidligere epidemier, har vist at åpen forskning og involvering av lokale forskere og forskningskanaler er viktig.
Tre nye publiseringsavtaler på plass En avtale med det store forlaget Sage er blant dem Unit nå har inngått på vegne av norske forskningsinstitusjoner.
Vi trenger en skjerpet bestemmelse om individuell akademisk frihet i UH-loven Det er en selvsagt del av akademisk frihet at forskeren selv skal kunne vurdere åpen publisering, skriver professor Kjell Erik Lommerud.
På god vei mot at norske vitenskapelige artikler er åpent tilgjengelig Publisering. Mange norske vitenskapelige artikler er allerede åpent tilgjengelige. Men samtidig koster det i snitt 20.000 kroner å publisere en artikkel som kan leses gratis.
En levende dialog om Plan S og rettigheter Plan S. Jeg mener at både enkeltforskere og forskersamfunnet tjener på størst mulig grad av åpenhet. Dette standpunktet er i stor grad preget av min egen forskerbakgrunn, selv om denne har vært preget av «åpenbar manglende innsikt».
Isfront om åpen forskning i USA: Nobelpris-vinnere slår tilbake mot forlagsbransjen Publisering. «Påstandene fra forlagsbransjen er helt enkelt absurde», sier Randy Schekman til Khrono. Han er en av 21 nobelprisvinnere som ber Donald Trump gjøre offentlig finansiert forskning åpent tilgjengelig.
Dette er det alvorlige problemet med Plan S Plan S. Det er ikke første gang forskningsinstitusjoner forsøker å frata vitenskapelig ansatte deres rettigheter, skriver Olav Torvund.
Rapport advarer, men norske forskere bruker omstridt lisens som aldri før Åpen publisering. Det har vært et kraftig hopp i bruken av den mest åpne lisensen ved publisering med åpen tilgang. Nina Karlstrøm i Unit peker på avtaler med forlagsgiganter som en mulig forklaring.
Kritiserer rapport om lisenser i Plan S: «Problematisk at det er lagt vekt på humaniora og samfunnsvitenskap» Publisering. Prorektor og kjemiprofessor Kenneth Ruud ved UiT advarer mot å bruke fersk utredning som fasit for lisenser ved åpen publisering.
Forsker om anbefalt lisens i Plan S: — Henger dårlig sammen med regler om akademiske frihet og integritet Publisering. Den anbefalte lisensen i Plan S kan komme i strid med forskernes rettigheter, advarer Torger Kielland. I dag legger han fram en ny utredning. Den ønskes velkommen av Forskerforbundet.
Betaler dobbelt og nektes tilgang: Tar oppgjør med effekten av Plan S-avtaler Åpen tilgang. Kun ni forskningsinstitusjoner er med på alle tidsskriftavtalene med de fire store forlagene. Nå har forskningsinstituttene sendt en bekymringsmelding der de etterlyser en plan for alle de som ikke er med — og tegner et skremmebilde av hva som kan skje hvis ikke noe gjøres.
Forlagsprotester mot åpen tilgang til offentlig finansiert forskning i USA Publisering. Ingen land publiserer like mye forskning som USA. Rykter om at Det hvite hus vurderer åpen tilgang til offentlig finansiert forskning har utløst protester fra blant annet forlagsgiganter.
Publisering hos forlagsgigantene: Store forskjeller i pris per artikkel Publisering. De fem største akademiske forlagene står for litt over 56 prosent av publiserte artikler, men tar tre av fire abonnementskroner i 26 europeiske land. Pris per artikkel varierer stort fra land til land.
Norske forskere på verdenstoppen i antall publiseringer per innbygger Publisering. Norske forskere publiserte 15.900 artikler i 2018. Bare Sveits, Danmark og Sverige har mer vitenskapelig publisering per innbygger. To av tre artikler ble publisert i åpne kanaler, dobbelt som mange som fem år før.
Er én felles, lav terskel godt nok for kvaliteten i forskningen? Publisering. Én felles, lav list for forskningskvalitet kan svekke tilliten til forskningen, ikke styrke den, skriver fire forskere.
Faren for kommersiell Open Access Publisering. Bukken er blitt satt til å passe havresekken. Idet både Frontiers og MDPI ønsker Plan S hjertelig velkommen, er det klart at de tiltenkte kriteriene ikke er tilstrekkelige, skriver Simen Ådnøy Ellingsen.
Man kan legge ut oppdraget for forlagstjenester på anbud Publisering. Problemet er at tidsskrifthierarkiet belønner «fake news» ved at de mest prestisjetunge tidsskriftene har mindre pålitelige artikler og fører til fragmentering av forskningsartikler.
Forskning bør vurderes ut fra innhold og kvalitet og ikke hvor det er publisert Kvalitet. Dagens system har store svakheter og fremmer publisering av positive funn og studier som ikke lar seg reprodusere, skriver John-Arne Røttingen, adm.dir. i Forskningsrådet.
Enn så lenge virker tidsskrift-hierarkiet helt nødvendig Meninger. Tidsskrifter. For mange virker Dora som en utopisk drøm, en oppskrift til trynefaktorer og konflikter, og en dør som lukkes for mindre etablerte forskere, skriver Bård Harstad.
Norge signerer avtale med nok en forlagsgigant om åpen publisering Publisering. Norge har nå landet avtaler med alle de fire største akademiske forlagene. Den nye avtalen med forlaget Taylor & Francis har en verdi på 20 millioner kroner.
Flere mener regjeringen svikter åpenhetsarbeidet om de ikke fjerner nivådelingen i publisering Publisering. 7. oktober får vi vite om publiseringsindikatoren for forskning endres. Professor på OsloMet, Torkel Brekke, frykter at alt vil bli som før. — Jeg er redd for at det politiske motet svikter ved målstreken.
Kan få Kopinor ut av en bakstreversk og reaksjonær posisjon Publisering. Vi må få en Kopinor-avtale som fremmer åpen bruk av åndsverk. Kvaliteten på kunnskap svekkes ikke ved at den deles, skriver Lars Egeland.
Åpen tilgang, men med rettighetene på plass Publisering. Når planene om åpen publisering ifølge Plan S også strekker seg til monografier og andre bokutgivelser, må vi slå full alarm, skriver administrerende direktør i Kopinor.
Problemet er knyttet til det å måle kvalitet Styring. Alt kan ikke måles. Vitenskapelig kvalitet rammes og dårlig forskning spres ved open access, skriver Noralv Veggeland.
Økonomien bak publisering under åpen tilgang Åpen tilgang. Det er intet i veien med at forlag er kommersielle. Alt er i veien med den tradisjonelle forretningsmodellen basert på abonnement, skriver NTNU-professor Alex Hansen.
En fundamental misforståelse at Open Access ikke representerer kommersielle krefter Åpen tilgang. Vi er i en situasjon der det ikke er så lett å si hvem som er nyttige idioter for hvem, men det er vanskelig å gjøre kloke vurderinger hvis man ikke også ser de økonomiske interessene og insentivene i Open Access-markedet, skriver professor Torbjørn Skardhamar.
Åpen tilgang: Hvilke rettigheter er det man mister? Publisering. NTNU-professor Alex Hansen er glad for at Forskerforbundets ståsted med hensyn på åpen publisering er klarere. Inntil nå har hans inntrykk vært at de hadde plassert seg på de døende dinosaurenes side.
Forskerforbundet ingen alliert for kommersielle aktører Publisering. Det kan ikke være slik at de som påpeker kritiske sider ved Plan S automatisk stemples som løpejenter for de store, kommersielle forlagene, skriver leder i Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind.
Forskerforbundets argumentasjon er et skoleeksempel på falsk ekvivalens Plan S. Jeg synes ærlig talt det er trist at Forskerforbundet allierer seg med de kommersielle kreftene som kjemper med nebb og klør mot den nødvendige reformen av publiseringsbransjen som Plan S representerer, skriver professor Alex Hansen.
Plan S: Åpenbart bedre å gi kommersielle rettigheter til alle Plan S. Det er bedre at alle får kommersielle rettigheter enn kun forlagene, som erfaringsmessig har brukt denne retten til å bygge monopol og presse opp prisene, skriver Katrine Weisteen Bjerde og Nina Karlstrøm fra Unit.
Plan S: Dessverre ingen «misforståelse» at forskere må gi fra seg rettigheter Publisering. I sitt forsvar for Plan S-veilederen, og åpen publisering ender Unit med å bli uambisiøse på forskernes vegne, skriver leder av Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, og etterlyser høyere ambisjoner.
Er Plan S-problemet egentlig løst? Åpen tilgang. Nå gjelder det for Iselin Nybø å ta oss mot åpenhet i norsk publisering uten at sektoren låser seg fast i et enormt basketak om Plan S, skriver Kjell-Erik Lommerud, professor ved Universitetet i Bergen.
Plan S gir muskler til kampen om åpen tilgang Åpen debatt. I kveld diskuteres flere forslag om Plan S på Stortinget. Statsråd Iselin Nybø mener at regjeringen og Forskningsrådet allerede gjør, og har gjort, mye av det som foreslås i Stortinget i dag.
Spørsmålet er i hvilken grad systemet er rigget til å luke ut dårlig forskning Åpen tilgang. Kravet kan ikke være hvorvidt systemene muliggjør å publisere god forskning, for god forskning kan publiseres hvor som helst. Vi må spørre om systemet er rigget til å luke ut dårlig forskning, skriver professor Torbjørn Skardhamar.
Lommerud om ny Plan S: De har nesten ikke hørt på noe av den viktigste kritikken Open Access. Professor på Universitetet i Bergen, Kjell Erik Lommerud, er ikke imponert over den nye Plan S-veilederen om åpen publisering. Andre kritikere og tilhengere er mer fornøyde.
Forskningsrådet: Vi får en mer fleksibel, men fortsatt tydelig Plan S Ny veileder. Det internasjonale trykket for åpen publisering gjennom Plan S gir resultater. Derfor har vi stor tro på at vi skal få til overgangen til å gjøre offentlig finansiert forskning umiddelbart tilgjengelig.
Den endelige Plan S om åpen publisering ble lansert i natt Publisering. Natt til fredag 31. mai ble den endelige Plan S for åpen publisering offentliggjort. Planen vil først gjelde for publiseringer generert av utlysninger gjort i 2021. Skeptikerne har fått gjennomslag på flere punkter.
Meiner Elsevier-avtale likevel ikkje oppfyller krav til Plan S Publisering. Den nye avtalen med tidsskriftforlaget Elsevier samsvarer ikkje med krava i Plan S, seier prorektor Kenneth Ruud. Avtalen har ingen garanti om at Elsevier går over til ny forretningsmodell.
Norge har nå banet vei for en helt ny avtalestruktur med de store forlagene Åpen tilgang. EU-kommisjonens fremste ekspert på markedsmakt ser ikke ut til å dele Curt Rice sin negative vurdering av avtalen, skriver prorektor på Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.
Elsevier-avtalen: Får publisere 1850 artikler for 9 millioner euro årlig Tidsskrifter. Den toårige pilotavtalen Norge har klart å lande med Elsevier er unik, mener de norske forhandlerne. — Det er positivt at forskning blir tilgjengelig for flest mulig, men dette er en kapitulasjon for kapitalkreftene, sier en kritisk OsloMet-rektor, Curt Rice. Svenskene tar opp igjen sine forhandlinger i mai.
Hagen om ny avtale: Vi er nå faktisk en pioner i Europa Åpen tilgang. Norske forhandlere har likevel klart å lande en avtale med forlaget Elsevier, en drøy måned etter at det var brudd i tidsskriftsforhandlingene. — Vi er nå faktisk en pioner i Europa, sier prorektor Margareth Hagen.
Norge har signert avtale om åpen publisering hos Elsevier Ny avtale. Etter nye forhandlingsrunder har norske forskningsinstitusjoner signert en ny og unik avtale med forlaget Elsevier. Avtalen gir tilnærmet full åpen tilgang til forskningsartikler, skriver vise- og prorektorene Hagen, Foss, Gornitzka og Ruud.
Vanskelig tilgang til forskningslitteratur for de små Open access. Det beste alternativet for å få tilgang til forskningslitteratur for forskere som ikke er tilknyttet en stor høyere utdanningsinstitusjon vil være en rask overgang til open access.
Senterpartiet vil ha grep om Plan S i Stortinget Plan S. Senterpartiet er ikke fornøyd med regjeringens håndtering av Plan S-saken og fremmer dokument 8.
Sverige etter Elsevier-brudd: En av fire benytter seg av piratnettsted Publisering. En fersk undersøkelse fra Sverige viser at hver fjerde som svarte sier de har benyttet seg av et piratnettsted for å hente artikler etter at avtalen med Elsevier ikke ble forlenget i juni 2018.
Open access: Plan S må bearbeides mer Sverige. Forskerlivet uten avtale med Elsevier skaper utfordringer for forskere i hele Sverige, men rektor på Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen, skriver at avtalebruddet innebærer en viktig markering.
Enighet om tilgang til 1500 tidsskrifter. Unit inngår avtale med forlaget Wiley. Tidsskrifter. Unit har kommet til enighet med Wiley med en portefølje på 1500 tidsskrifter, to dager etter at de valgte å ikke forlenge avtale med forlaget Elsevier.
Plan S – Norske forlag tar ansvar Plan S. Norske forlag tar ansvar for åpen tilgang. Det er derfor vi etterlyser flere tiltak for norske og nordiske tidsskrifter, skriver forlagssjefene Birgit Skaldehaug og Hege Gundersen i sitt svar til Forskningsrådet.
Jeg er bekymret for (tids)Plan S Open Access. Sik Plan S har vært presentert så langt kommer den både for raskt og for sent. Trolig er en vei til å redusere gapet å vente med å innføre en del av de strengere tekniske kravene til senere, og innføre dem trinnvis, skriver Jan Erik Frantsvåg.
Forlagene har også et ansvar for å finne gode løsninger for åpen tilgang Open Access. Det ligger et ansvar på forlagene selv som aktører å ta risiko, investere og konkurrere for å tilpasse seg en ny virkelighet hvor åpen tilgang er standard publiseringsform, skriver direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Svensker trekker Plan S-støtte Open Access. Svenske Riksbankens Jubileumsfond har sendt brev til Coalition S og trukket sin støtte til tidsplanen for innføring av Plan S.
Plan S uten plan for norske tidsskrifter Tidsskriftene. Forleggerforeningen etterlyser en klar strategi og svar på hvordan åpen tilgang skal finansieres.
La oss bidra, Nybø! Åpen publisering. Tekna og forskerforbundet oppfordrer Iselin Nybø til å sørge for større åpenhet og bedre forankring i det videre arbeidet med implementeringen av Plan S.
Dårlig idé å endre publiseringsindikatoren i finansieringssystemet i lys av Plan S Publisering. Automatiske betalinger til enhver form for åpen publisering kan være uforsiktig. Man må være forsiktig med hva man er villig til å betale for, skriver professor ved Universitetet i Bergen, Kjell-Erik Lommerud.
Europeiske universiteter utreder konsekvenser av åpen publisering Anbud. Foreningen for europeiske universiteter (EUA) har lyst ut et anbud for å utrede en rekke forhold knyttet til åpen publisering.
Stortinget stemte ned forslag om konsekvensutredning av Plan S Publisering. Stortinget stemte tirsdag ned et forslag fra fra Ap, SV og Sp om at konsekvensene for Plan S i Norge må utredes. — Vi utreder internasjonalt, beroliger statsråd Iselin Nybø.
Plan S trenger ingen utredning Plan S. Nina Sandberg varsler at Arbeiderpartiet ønsker en konsekvensutredning av Plan S og foreslår at det bør være en del av Stortingets arbeid med den nye langtidsplanen. Tiltaket er ansvarlig, men fokuset er for smalt, skriver Curt Rice.
Plan S for viktig til å lukke øynene og håpe det beste Plan S. Arbeiderpartiet mener det hadde vært formålstjenlig og mulig med en utredning av risiko og konsekvenser i forlengelse av høringen om Plan S, skriver Nina Sandberg ,som fremmer krav om dette i Stortinget.
Stor skepsis i høring. Forskningsrådet går for sakte innføring av Plan S. Plan S-høring. De færreste er fornøyde med implementeringen av Plan S, særlig med tempoet, viser høringsrunde. Forskningsrådet velger dermed det mest langsomme alternativet for innføringen.
Her er noen av innspillene fra høringsrunden om veilederen til Plan S Publisering. Rundt 50 har svart på Forskningsrådets høringsrunde om implementeringen av Plan S. Her er noen utdrag fra enkelte høringssvar.
Langer ut mot kostnadene Plan S vil påføre tidsskrifter som ikke allerede er åpne Plan S. Tidligere Science-redaktør, Marcia McNutt, er svært kritisk til innføringen av Plan S. I en tekst i tidsskriftet PNAS beskriver hun tap på flere millioner for tidsskrifter som ønsker å bli open access-tidsskrifter.
Plan S og misforståelser om open access Publisering. Plan S og Open Access truer den akademiske frihet. Plan S er en svært dårlig ide, skriver professor på NMBU, Vincent Eijsink.
Mislykket kritikk av tidsskriftshierarkiet Publisering. Røttingen og Plan-S tilhengernes kritikk tidsskriftshierarkiet holder lav kvalitet, og bør ikke legge premisser for norsk forskningspolitikk.
DORA-erklæringen og vår vurdering av forskningskvalitet Forskning. Det virker grunnleggende misforstått at vi fullstendig skal se bort fra tradisjonelle tegn på kvalitet og i stedet gjøre oss opp vår egen selvstendige vurdering av forskningskvaliteten, skriver Øystein Linnebo.
Høringen om åpen tilgang til forskning var ingen utredning Plan S. Forkjemperne for Plan S må nå slutte å påstå at høringen om åpen tilgang var en tilstrekkelig utredning. Det er rett og slett ikke sant. Man kunne gått gjennom denne rapporten punkt for punkt og påpekt store svakheter i så godt som hvert eneste underkapittel.
Monopolisering av tidsskriftmarkedet? Plan S. I debatten om Plan S peker flere på at noen få internasjonale forlag har tilnærmet monopolmakt. Men i mange fag er bildet ganske annerledes, skriver Nils Petter Gleditsch.
Enkeltforskeren i Plan S Publisering. Iselin Nybø berører ikke de problematiske sidene og konsekvensene for enkeltforskeren ved innføring av åpen publisering gjennom Plan S, skriver professor Noralv Veggeland i dette innlegget.
DORA har blitt et alibi for å mislykkes med Plan S Open Access. Å bruke DORA for å hevde at forskjellene mellom tidsskrifter ikke spiller noen rolle er faglig forfeilet, men politisk kløktig, skriver Prio-forsker, Jørgen Carling
Og bakom synger DORA: Plan S og synet på tidsskriftene Publisering. Hvordan skal vi lese DORA-erklæringen – og hva kan den sterke støtten til DORA fortelle oss om Plan S, spør professor Kjell-Erik Lommerud.
Ikke all Open Access er bra Plan S. Slik Plan S er utformet stilles det ingen reelle krav til kvalitetssikringssystemer og det tas ikke konkret ansvar for finansieringen, skriver professor Torbjørn Skardhamar ved UiO,
Rektorar får kritikk for å forhandle fram ei «akademisk mørketid» Forhandlingar. Universitets- og høgskolesektoren sine forhandlingar med tidsskriftforlag fører til at landets forskarar mister lesetilgang til meir enn 2500 tidsskrift allereie 1.januar. — Strategi for ei «akademisk mørketid», meiner Steinar Vagstad.
Et forsvar for tidsskriftshierarkiet Plan S. Hva er det Røttingen og Plan-S tilhengerne vet om tidsskriftshierarkiet som den norske forskningseliten ikke vet, spør førsteamanuensis Tore Wig.
En Plan S+ til bekjempelse av eliteforskeres logofetisjisme Plan S. Norge bør gå foran i kampen for å sikre at penger som bevilges til forskning, faktisk går til å produsere offentlig kunnskap, istedenfor rådyr, eksklusiv logofetisjisme.
Plan S: Nyliberale markedsprinsipper for forskningspublisering Plan S. Professor Noralv Veggeland er skeptisk: Nå kan vi komme til å snakke om «forskningsprofittører» på lik linje med disse omtalte velferdsprofittørene, skriver han.
Skjønte ikke at åpen tilgang ikke var diskutert i forskningsmiljøene Plan S. Forskningsrådets John-Arne Røttingen fikk kritikk i møtet om Plan S. Han sa at han ikke visste at forskerne ikke hadde vært involvert i diskusjonen om overgang til publisering i åpne kanaler.
Hagen, UiB: — Vi risikerer å få et system som fremmer kvantitet Publisering. Margareth Hagen ønsker debatten om forskning velkommen. Men hun synes Plan S kom brått, og at det går for fort.
Kina-støtte til Plan S omtales som en «enorm overraskelse» Plan S. Kinesiske biblioteker og finansieringskilder forplikter seg til at forskningsresultater skal publiseres fullstendig åpent, og erklærer støtte til Plan S. Mannen bak planen erklærer seg overrasket.
Plan S – hvordan kan målene om åpen tilgang nås? Plan S. Strategien for å gjøre mer forskning åpent tilgjengelig tar nå noen kloke grep. Nå kan vi begynne å diskutere ikke bare for og mot Plan S, men også hvordan målene om åpen tilgang kan nås.
Forlagenes maktposisjon styrkes Open Access. Gjennom å kreve at offentlig finansiert publisering skal være OA, blir det vanskeligere for de vitenskapelige foreningene å klare seg, og for nye aktører å komme inn på markedet. Det styrker de store forlagenes maktposisjoner, skriver Eirik Romstad.
PRIO-direktør om Plan S: — Vi har ikke fått noen løsning i dag Plan S. Planen for innføring av åpen publisering setter veldig strenge krav som lukker mange dører til de vitenskapelige forlagene, sier PRIO-direktør Henrik Urdal. Mye gjenstår å avklare, mener flere Plan S-debattanter.
Plan S må fortsatt utredes Åpen publisering. Plan S synes å bryte med norsk og europeisk opphavsrett, og innebærer en svekkelse av forskeres ideelle rettigheter. Vi støtter derfor kravet om at planen må utredes nærmere.
Her kan du sjekke ut Plan S-debattene på stream Åpne debatter. Her finner du stream fra debatter om Plan S landet rundt. Fra Tromsø, Oslo, Bergen og Trondheim. Sjekk program og deltakere her.
Her er planen for å innføre Plan S: Godkjenner «kompromissforslag» Åpen publisering. Sent mandag kveld la John-Arne Røttingens internasjonale arbeidsgruppe fram veilederen for hvordan Plan S skal innføres. De skisserer tre ulike publiseringsmåter som vil gjelde også etter innføringen 1. januar 2020.
BI-prorektor: Forskningsrådet må tillate «den grønne veien» til Open Access Plan S. Plan S er spesielt utfordrende for BI som en internasjonal handelshøyskole. I en overgangsperiode må grønn Open Access tillates, skriver prorektor Hilde C. Bjørnland.
Nyeste artikler
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Rektorer svarer på lederkritikken. — Kjenner meg ikke igjen
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring